Historia

In the beginning...
Någon gång kring 1986 bildades Äventyrsgillet som (förmodligen) en av Sveriges första lajvföreningar. Vi höll små lajv i Malmöregionen och for runt i landet och var med på och anordnade riktiga hack-n-slah äventyr som ju var populära på den tiden.

Det är inte lätt att kartlägga lajvet Munden's Bar. Vi har försökt komma fram till när vi höll det för första gången men vi är inte säkra så om det är någon där ute som vet så hör av er. Vi tror att det måste varit 1990. Vi vet åtminstone att det var upp på Borås Spelkonvent. På den tiden var det aldrig några problem att ordna egna saker. Det fanns inga regler utan de som vill anordna något gjorde det. Så vi la helt sonika beslag på en sal upp på tredje våningen, dekorerade upp den med en massa posters och färgade lampor och körde igång rökmaskinen. Vi hade gjort ca 25 roller och många var inspirerade av ShadowRun (som ju kom ut 1989). På det hela taget så blev det väldigt roligt

En intressant detalj är att det var redan här som begreppet 30-minutare uppkom. När vi kör Munden's har vi alltid en hög spelledare som står på Stand-By utanför salen. Deras uppgift är dels att komma in som olika NPCer och ställa till saker och dels att reda ut saker med spelarna. På Borås konventet spred sig sakta ryktet om att det hände något spännade uppe på tredje våningen. Det var visst något SF lajv med tung musik och rökmaskin. Det började dyka upp folk som undrade vad vi sysslade med och då kom spelledarna på den briljanta idéen att låta folk, för en mindre summa, få lov att gå in och spela i 30 minuter. Då slapp de ju själva gå in och göra en del saker och dessutom stillade vi folks nyfikenhet. 30-minuters rollerna har levt kvar sedan dess och är både ett perfekt sätt att introducera lajv till nybörjare som kan vara lite rädda för det och en kul grej för de som skulle vilja spela men inte har tid att deltaga ett helt pass.

Nästa sak vi inte vet är hur många gånger vi körde det på Borås Spelkonvent men vi tror att det blev av två gånger. Vi roterade ut en del karaktärer och la till en del nya. Andra året hade vi fått låna tyget till en luftballong som vi tejpade upp i taket. Efter halva lajvet började tejpen släppa eftersom det blev rätt varmt inne skolsalen så vi fick rycka ut och slösa upp många meter silvertejp (som en riktig lajvare aldrig är utan).

Tillbaka igen
Efter det hamnade Munden's Bar i träda ända tills det återupplivades av Johan Rünow, en lajvkollega och god vän till oss, troligen 1994. Han fick höra våra livliga berättelser om hur kul vi hade haft det och undrade om han fick lov att låna vårt material och anordna ett eget Munden's Bar. Han fick så mycket vi kunde skrapa ihop och kompleterade dessutom med en del egna karaktärer.

Men det var egentligen hans entusiasm och berättelser som gjorde att vi beslöt oss återuppliva Munden's Bar. Nu hade ju dessutom SydCon kommit igång på riktigt så det var betydligt enklare för oss att hantera ett lajv på vår egen bakgård än att behöva frakta Rekvisita i 30 mil.

Vi invaderade helt sonika Polhelmsskolan 1996 och körde ett Munden's Bar där med alla de gamla rollerna igen. Det var en kaotisk omgång där väldigt mycket hände och vi kände att om det skulle bli en fortsättning på det här så var det nog bättre om vi var sanktionerade av SydCons ledning. Då fanns det ju dessutom en chans att komma med i foldertexten. Tills nu hade vi fått alla vår anmälningar genom att locka dit alla vår egna kompisar samt genom att sälja dem i konventets cafeteria.

Officiella
Sagt och gjort. Vi kontaktade ledningen för SydCon 6 (1997) och fick positivt gensvar. Ola Sundin, då rollspelsansvarig, tog in oss under sina vingar och vi satte igång att arbeta. Vår entusiasm var dessutom så stor att vi förutom Munden's Bar tänkte arrangera tre andra lajv. Svinet och Fåraherden var ett fantasy-värdshus lajv som vi spelat en gång tidigare i Äventyrsgillet. Gorms gästabud som var ett vikingalajv. Tyvärr ställdes detta in p.g.a. för få anmälda. Det sista var Vem mördade Balle som var ett 1 timmes murder myster live i vikinga miljö (faktiskt ett intro till Gorms gästabud). Detta körde vi flera gånger och fick mycket positiv respons på scenariot.

Munden's Bar på SydCon 6 var en revamp på alla de gamla Munden's Bar vi kört tidigare. Vi slog ihop alla karaktärer vi hade sedan tidigare, putsade upp dem och tog bort en hel del glitchar samt adderade till en del nya. Kontentan blev 51 karaktärer, det största Munden's vi någonsin hade kört. Hur gick det då? Över vår förväntan. Faktum är att folk hade så roligt att de röstade fram Munden's Bar som publikens val, dvs den tillställning på konventet som folk tyckte var roligast.

Vi blev väldigt stolta över priset och den enorma respons vi fick från alla. Därför blev det självklart att vi skulle finnas med på SydCon 7. Men det blev ett större jobb än vad vi hade tänkt oss. Vi kunde ju inte komma tillbaka med samma uppsättning karaktärer utan vi kände att det var dags att förnya oss. Sedan vet ni hur det är, man har ett helt år på sig men plötsligt är det april och paniken kommer krypande. Men efter många sömnlösa nätter hade vi lyckats knåpa ihop 53 nya roller. Denna gång bestämde vi att köra Munden's Bar två gånger och så blev det. Över 100 hundra personer fick då tillfälle att under några timmar fullständigt flippa ut i en galen värd.

Tydligen tyckte många om det för till vår stora förvåning så vann vi för andra året i rad Publikens Val priset.

På detta Munden's Bar spelade en hel del av GothCons ledning och de tyckte att det var så roligt att de bjöd upp oss till GothCon. Där var vi (vilket ni kan se bildbevis på). Dessvärre kunde vi inte köra rökmaskinen där vilket gjorde att stämningen sjönk lite, men å andra sidan gick det ju att ta bilder.

Idag
Nu kände vi oss lite trötta på Munden's Bar och vi sa aldrig mer. Men sen blir det som det blir. Man glömmer bort att det var oerhört krävande att anordna ett 50 personers lajv och kommer bara ihåg allt det roliga. Och vi har roligt och hoppas att ni också har det. Annars skulle vi ju inte befinna oss här idag och anordna Munden's Bar på SydCon för tredje året i rad.

Be there or loose your marbles...

 
 

Ta mig tillbaka till första sidan